Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ



Η εργάτρια και η βασίλισσα των μελισσών προέρχονται από το ίδιο αυγό. Παρ' όλ' αυτά υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους.....
  • η εργάτρια γίνεται τέλειο έντομο σε 21 ημέρες ενώ η βασίλισσα σε 16.
  • η εργάτρια ζει 40 με 50 ημέρες την εποχή της ανθοφορίας και έως 6 μήνες το χειμώνα που οι εργασίες είναι περιορισμένες. Η βασίλισσα ζει μέχρι 5 χρόνια.
  • η βασίλισσα έχει πολύ μεγαλύτερο μέγεθος από την εργάτρια.
  • η βασίλισσα είναι η μητέρα όλων των μελισσών, γεννώντας μέχρι 2.500 αυγά ημερησίως ίσο με το διπλάσιο του όγκου της.
  • η βασίλισσα είναι πιο ανθεκτική στις ασθένειες από τις εργάτριες.
Που οφείλεται όμως ο μικρότερος χρόνος τελειοποίησης της βασίλισσας ως εντόμου, το διπλάσιο μέγεθός της και η εκπληκτική γονιμότητα και μακροζωία της;
Σύμφωνα με τους επιστήμονες που ασχολήθηκαν με αυτό το θέμα πειραματικά, απέδειξαν ότι όλα αυτά οφείλονται στον Βασιλικό Πολτό. Η ονομασία του δόθηκε το 1788 από τον διάσημο Ελβετό ζωολόγο Frannois Huber και προέρχεται από το γεγονός ότι οι προνύμφες που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες, καθώς και οι ενήλικες βασίλισσες, τρέφονται αποκλειστικά με μεγάλη ποσότητα από την τροφή αυτή.
Ο βασιλικός πολτός είναι κρεμώδης ουσία που παράγεται από τις μέλισσες ως τροφή για την μελλοντική βασίλισσα. Εκκρίνεται από ειδικούς αδένες του φάρυγγα των εργατριών μελισσών και από αυτή την άποψη διαφέρει από το μέλι, αφού αυτό δεν εκκρίνεται από το σώμα των μελισσών. Με τον βασιλικό πολτό τρέφονται οι προνύμφες μελισσών, οι οποίες ως τέλεια έντομα θα γίνουν βασίλισσες. Οι προνύμφες αυτές αρχικά δεν διαφέρουν από αυτές που γίνονται εργάτριες, αλλά υπό την επίδραση του βασιλικού πολτού μεγαλώνουν σε βασίλισσες.
Ο βασιλικός πολτός είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, αμινοξέων, λιπιδίων, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων.
Ο βασιλικός πολτός βοηθάει στο αγγειοκαρδιακό, κυκλοφορικό, ουρητικό και νευρικό σύστημα. Είναι πολύ ευεργετικός σε δερματολογικά προβλήματα.
Βοηθά στην αύξηση της φυσικής, σεξουαλικής και πνευματικής κατάστασης του ανθρώπινου οργανισμού, ενώ έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιγριπικές και αντικαρκινικές ιδιότητες (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορεί να αντικαταστήσει οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή).
Βοηθά στην τόνωση του οργανισμού και την καταπολέμηση της κατάπτωσης και της αδυναμίας. Βασιλικό πολτό μπορούν να καταναλώσουν όλες οι ηλικιακές ομάδες, με ιατρική συμβουλή για τις ευαίσθητες κατηγορίες (παιδιά, έγκυες, ηλικιωμένοι).
Ο βασιλικός πολτός λόγω της σύνθεσής του είναι πολύ ευαίσθητος στο φως και τον αέρα. Έχει βρεθεί ότι διατηρεί τις ιδιότητές του μέχρι 20 ώρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 20-30οC (Goilot Μ.Ε. 201,5/94). Στη συντήρηση του ψυγείου στους 4-7ο C για 6-12 μήνες, ενώ στην κατάψυξη διατηρείται έως 2 χρόνια. Εάν αναμειχθεί με το μέλι διατηρεί τις ιδιότητές του μέχρι ένα μήνα.
Για τον φρέσκο βασιλικό πολτό η ημερήσια δόση είναι έως και μισό γραμμάριο. Η καλύτερη ώρα για την χορήγησή του είναι το πρωί, πριν το πρωινό γεύμα, βάζοντας τον βασιλικό πολτό με οδοντογλυφίδα κάτω από τη γλώσσα για να απορροφηθεί από το κυκλοφορικό σύστημα και να μην καταλήξει στο στομάχι όπου θα μπορούσε να καταστραφεί από τα οξέα του. Η χρήση πρέπει να γίνεται για 20 μέρες συνεχόμενα και να ακολουθεί παύση 10 ημερών σε περίπτωση επανάληψης του κύκλου. Για χορήγηση σε παιδιά η ποσότητα δεν πρέπει να ξεπερνά το 1/10 του γραμμαρίου, πάντα μετά από τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου.
Προβλήματα θα προκληθούν εάν δοθεί πολύ μεγάλη ποσότητα γνήσιου βασιλικού πολτού.



Περιορισμός ευθύνης: Οι πληροφορίες που παρέχονται στο συγκεκριμένο άρθρο προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτική χρήση. Δεν είναι πρόθεση του συντάκτη να παρέχει συμβουλές για ιατρικά θέματα. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για πιθανά προβλήματα υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου