Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

ΕΥΚΟΛΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΓΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕΛΙΟΥ



Πολλές φορές προσπαθώντας να εξοικονομήσουμε χρήματα καταλήγουμε σε λύσεις φθηνές αλλά μη ποιοτικές. Το ίδιο συμβαίνει και με το μέλι...

Πολλοί παραγωγοί για να αυξήσουν την ποσότητα του μελιού που θα πουλήσουν το νοθεύουν. Η νοθεία του μελιού γίνεται συνήθως με σιρόπι ζάχαρης ή γλυκόζης. Ένα νοθευμένο μέλι έχει πολύ λιγότερα θρεπτικά συστατικά γι' αυτό και πρέπει να προσέχουμε από που αγοράζουμε το μέλι που καταναλώνουμε.

Υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος να ελέγξουμε αν το μέλι είναι αγνό ή όχι. 
  • Παίρνουμε ένα ποτήρι νερό
  • Γεμίζουμε ένα κουτάλι με μέλι
  • Αφήνουμε το μέλι να τρέξει από μία μικρή απόσταση μέσα στο νερό
Αν το μέλι είναι νοθευμένο θα διαλυθεί στο νερό διότι το σιρόπι ζάχαρης ή γλυκόζης είναι διαλυτό από το νερό. Το αγνό μέλι θα παραμείνει ενιαίο και θα κατακαθίσει στον πάτο του ποτηριού σαν μία μάζα. 

Τέλος, δεν πρέπει να μπερδεύουμε την νοθεία του μελιού με την κρυστάλλωσή του. Η νοθεία είναι παρέμβαση στη σύσταση του μελιού, ενώ η κρυστάλλωση είναι μία φυσική διαδικασία. Το μέλι είναι ένα πολύ πυκνό διάλυμα φυσικής ζάχαρης (φυσική φρουκτόζη, γλυκόζη, μαλτόζη, σακχαρόζη, δεν περιέχει επεξεργασμένη ζάχαρη στην καθαρή του μορφή) σε ποσοστό πάνω από 70% ενώ η υγρασία(νερό) είναι λιγότερη από 20%. Αυτό σημαίνει ότι το νερό στο μέλι περιέχει περισσότερη ποσότητα φυσικής ζάχαρης απ' ότι θα μπορούσε φυσικά να έχει. Έτσι η αφθονία των σακχάρων κάνει το μέλι ασταθές και οδηγεί στην κρυστάλλωσή του, δεδομένου ότι είναι ένα προϊόν κορεσμένο σε σάκχαρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου